Hoppa till innehåll

Fakta om Etiopien

Etiopien är ett av de äldsta kristna rikena i Afrika och ett av få områden på kontinenten som aldrig koloniserades. Efter inbördeskrig på 1990-talet har partialliansen EPRDF helt dominerat politiken, men sedan våren 2018 har en viss demokratisering skett och en fredsprocess har inletts med ärkefienden Eritrea. Reformerna leds av premiärminister Abiy Ahmed, som 2019 fick Nobels fredspris för sina insatser. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som främsta exportvara.

Från 1936 till 1941 var landet ockuperat av Italien, men etiopierna lyckades tillsammans med brittiska trupper till slut besegra Italien. Landet var ett kejsardöme fram till 1974, då den siste kejsaren, Haile Selassie, störtades. Därefter styrdes landet av en kommunistisk militärjunta, Derg, till 1987 då en kommunistisk enpartistatutropades, denna föll dock samman 1991 efter ett långt inbördeskrig, och en övergångsregering tog makten under ledning av Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front.

Etiopien är höglänt och vulkaniskt. Från Röda havet och söderut löper en väldig gravsänka, en del av Rift Valley. Den klyver landet i två delar. I det etiopiska kärnlandet väster om sänkan växlar högplatåer med djupa dalar. Högsta toppen är Ras Dejen (4 620 m) i norra Etiopien. Här har Blå Nilen skurit en mäktig kanjon genom platålandet. I öster sänker sig höglandet mot Somalia och i nordöst ligger Afartriangeln med Danakilöknen. Höglandet har subtropiskt klimat och temperaturen växlar med höjden över havet. Etiopien får mest regn i sydväst. Ökenområdet i nordöst hör till de hetaste trakterna på jorden. En stor del av höglandet består av trädlös savann. I dalarna och det regnrika låglandet finns regnskog.

Nästan 4/5 av invånarna arbetar i jordbruket. Höglandet har de bördigaste jordarna (av vulkaniskt ursprung). Kaffe är den viktigaste exportgrödan och växer delvis vilt. Av spannmål odlas vete, hirs och det inhemska sädesslaget teff. I det tropiska låglandet produceras bomull och sockerrör. Boskapsskötseln är omfattande, men överbetning är ett problem. Skogarna har till stor del skövlats och jorderosionen är svår. Landets mineraltillgångar är obetydliga. Industrin tillverkar framför allt konsumtionsvaror (textilier och livsmedel). Det saknas en fungerande infrastruktur och kommunikationerna är dåligt utbyggda. Järnvägen till Djibouti vid Rödahavskusten är utrikeshandelns livsnerv. Etiopien är ett av de mest resursrika länderna i Afrika.